Donderdag 5 september 2019

Welk glas kiezen voor je ramen?

Welk glas kiezen voor je ramen?

Hoogrendementsglas of superisolerend glas, driedubbel glas, veiligheidsglas, gezuurd glas … Welk type glas moet je vandaag nog kiezen. Je hebt altijd keuze over.  Maar hoe kies je het juiste type glas voor jouw woning? Wij helpen jou graag in het kiezen naar het gepaste type glas.

Waar begin je met het kiezen van het juiste type glas?

Eerst en vooral is het belangrijk of het voor een nieuwbouw project is of een renovatie. Bij een nieuwbouwproject gelden er strenge normen voor isolatie en ventilatie. Maar natuurlijk ook bij renovaties loont het om rekening te houden met de energieprestaties, zeker met het oog op je energiefactuur en latere verkoop.

Wat is het verschil tussen een Ug-, Uf- en Uw-waarde?

De Uw-waarde (w = window) is de totale isolatiewaarde van het frame (Uf) en het glas (Ug). Naast het type glas, hangt de Uw-waarde af van je keuze voor een frame in pvcaluminium of hout.

Welke Ug-waarde volstaat voor een optimale isolatie?

Hoe lager de Ug-waarde, hoe beter het glas isoleert. Wij raden hoogrendementsglas of beter gezegd superisolerend glas aan, dat is glas met een Ug-waarde vanaf 1,1. Ofwel kies je voor dubbel glas met een isolerende coating en een kleurloos metaallaagje tussen het glas, ofwel werk je met driedubbel glas (Ug-waarde 0,8 tot 0,5).

Waarvoor zorgt een afstandshouder?

De glasbladen van dubbel en drievoudig glas zijn met elkaar verbonden via een afstandshouder, een soort latje dat zorgt voor een constante afstand tussen de glasplaten. De nieuwste afstandshouders zijn gemaakt van een zwart composietmateriaal op basis van glasvezel en een heel dunne film in roestvrijstaal. Doordat dit materiaal beter isoleert, wordt dit binnenkort de standaard.

Wat is het nut van een zonwerend glas?

Grote ramen aan de zuidkant zijn volledig in de mode, maar de woning kan daardoor wel flink opwarmen. De coating op zonwerend glas absorbeert of weerkaatst het zonlicht en filtert zo tot wel 60% van de warmte t.o.v. standaard dubbel glas. Op warme zomerdagen hoef je dan minder te koelen, terwijl het glas de warmte in de winter bijhoudt.

Maakt een zonwerende coating een woning dan donker?

Neen, de coating laat het licht door. De lichttoetredingsfactor drukken we uit in een LTA-waarde, de zonnetoetredingsfactor in een ZTA-waarde. Hoe hoger deze waarden, hoe meer licht en warmte je toelaat. Voor nieuwbouw is zonwerend glas met een LTA-waarde van 70 en een ZTA-waarde van 37 haast de standaard.

Wat doet veiligheidsglas precies?

Er bestaan 2 soorten veiligheidsglas. Gehard glas kreeg een thermische behandeling en versplintert na een inslag in kleine stukjes zonder scherpe randen. Gelaagd glas beschermt nog beter doordat een elastische PVB-folie tussen de glasplaten het glas vasthoudt. Zo vermijd je snijwonden en schrik je dieven af, want inbreken duurt veel langer én is moeilijker. Bovendien is gelaagd glas ook uv-werend. Dat is handig voor wie wil voorkomen dat kledij, meubels, enz. verkleuren.

Meer nieuwsberichten